Loading...
Hoe werkt het2019-05-28T09:14:10+00:00

Zo werkt het!

Klinkt ingewikkeld? Valt wel mee. Lees meer over hoe het werkt.

Je koopt minimaal vier certificaten. Deze certificaten geven je het recht op de opbrengst van een deel van de zonnestroom van het zonnedak. Koop je méér dan vier certificaten dan heb je recht op een groter deel van de opbrengst. Een certificaat levert gemiddeld 250 kWh per jaar. Jij verdient de investering op twee manieren terug: via de energierekening en uit de stroomverkoop.

Een certificaat kost 275 euro (vrij van BTW).

De prijs van het certificaat weten we vooraf niet precies. Dat hangt af van de aanbieding van de installateurs. We vragen per dak offertes op en kiezen hieruit de meest gunstige. We gaan vooraf uit van gangbare prijzen elders in het land.

Als de prijs definitief is, bepaal jij of je definitief meedoet en met hoeveel certificaten.

Verlaag je energierekening

Over de stroom die wordt opwekt betaal je geen energiebelasting. Dit is de korting energiebelasting. Dat zie je terug op je energierekening, want voor elke kWh zonnestroom spaar je 11,93 cent uit (2019). Dat scheelt want normaal betaal je ongeveer 22 cent per kWh voor de stroom die je afneemt van een energiemaatschappij.

Deel mee in de opbrengst van de stroomverkoop

We verkopen de zonnestroom van alle zonnepanelen aan een energiebedrijf. Dit zorgt voor een jaarlijks inkomen voor de coöperatie Zon op Oisterwijk. Na aftrek van alle kosten verdelen we de opbrengst onder de deelnemers. Samen met de korting energiebelasting is dat ongeveer 16 cent per kWh oftewel: 35 euro per jaar per certificaat. Zo verdien je de investering in ongeveer 7-8 jaar weer terug.

Indicatief! (Exacte bedragen o.b.v. offertes per zonnedak verschillend) Voor aankoop van 4 zoncertificaten (250kWh/stuk)
Investering 1160 euro (290 euro per certificaat) Dit geeft tezamen een energieopbrengst van 1000kWh
Lagere energierekening, korting energiebelasting 126 euro per jaar
Winst door Stroomverkoop minus kosten door de coöperatie 26 euro per jaar
Totaal opbrengst per jaar 152 euro
Terugverdientijd 7 tot 8 jaar
Rendement over 15 jaar 6% – 7% per jaar

Alle spelregels op een rij

Je kan meedoen vanaf 4 certificaten. Dit levert gemiddeld 250 kWh per jaar op. Eén certificaat kost eenmalig 275 euro. De BTW krijg je terug. De definitieve prijs bepalen we op basis van de offertes.

Het is verstandig dat je jaarlijks niet méér zonnestroom opwekt dan je thuis verbruikt, tot een maximum van 10.000 kWh per jaar (40 certificaten). Waarom? Je mag meer certificaten kopen maar dan kom je voor dat deel niet in aanmerking voor de korting energiebelasting. Dat is jammer want dan duurt het langer voor je de investering terugverdient.

Je krijgt alleen korting op de energiebelasting over de stroom die je zelf thuis verbruikt. Wek je meer zonnestroom op dan je zelf nodig hebt, dan profiteer je dus niet van de korting.

Een gemiddeld huishouden gebruikt 3.500 kWh per jaar. Dat verbruik kan je dus compenseren door de aanschaf van 12 certificaten.

Ons advies is om certificaten te kopen voor maximaal 80% van je jaarlijkse verbruik. Als je zuiniger met energie omgaat of als de zon in een jaar extra schijnt dan kom je er in ieder geval niet overheen!

Voorbeeld: Op je energierekening kan je zien hoeveel stroom (kWh) je jaarlijks verbruikt. Stel je verbruikt 2.500 kWh per jaar. 80% van 2500 kWh is 2000 kWh, oftewel 8 certificaten.

Om in aanmerking te komen voor de korting energiebeladting moet je in de buurt van het zonnedak wonen. De wettelijke regeling stelt als voorwaarde dat je binnen een ‘postcoderoos’-gebied woont. Je vindt dit terug bij het zonnedak waar je voor intekent.

Als je in Oisterwijk woont, een andere postcode hebt en geïnteresseerd bent, meld je dan ook aan zodat we bij ons volgende project rekening met je kunnen houden.

Verhuis je tussentijds? Als je binnen de postcoderoos blijft wonen is er niets aan de hand. Je neemt je certificaat gewoon mee. Dat is feitelijk gemakkelijker dan zonnepanelen op je eigen dak want die verhuis je niet zo snel mee.

Verhuis je buiten de postcoderoos of buiten de stad? Dan geldt de korting energiebelasting niet meer. Je kan je certificaat dan mogelijk verkopen aan de nieuwe huiseigenaar of wellicht aan een nieuwe deelnemer. Je krijgt dan de door de coöperatie vastgestelde restwaarde van het certificaat terug van de nieuwe huiseigenaar resp. nieuwe deelnemer.

De coöperatie kan je in voorkomende gevallen wellicht helpen bij het vinden van een nieuwe deelnemer, maar de coöperatie neemt je certificaat niet over.

Je eigen energieleverancier moet willen meewerken. Deze moet de korting op de energiebelasting verrekenen op je energierekening. De meeste energieleveranciers steunen dit inmiddels. Een aantal jammer genoeg nog niet. Als je al klant bent van Eneco, Engie, Greenchoice, OM/DE Unie, NUON of Qurrent dan is het heel makkelijk. We hebben heldere afspraken met deze leveranciers gemaakt om de korting automatisch te verrekenen.

Bij veel andere leveranciers kun je zelf jaarlijks vragen om de korting te verrekenen. Kijk voor het meest recente overzicht op de site van Zon op Nederland. Alle leveranciers met minstens één ster doen mee.

Heb je een andere leverancier? Dan kun je meedoen als je overstapt op één van de leveranciers die meedoen.

Je betaalt zelf de energierekening (en niet je verhuurder) en hebt een contract afgesloten met een energieleverancier.

Je moet een zogenaamde kleinverbruikeraansluiting hebben. Dat geldt voor vrijwel alle huishoudens en kleine bedrijven.

Je kunt op je energierekening terugvinden wat voor soort aansluiting je hebt. Ook kun je het op de website van de netbeheerder Enexis nazoeken (hier). Bij een ‘kleinverbruiker’ gaat het om de volgende soorten aansluitingen: 3x25A, 3x35A, 3x50A, 3x63A of 3x80A.

Dat zou je ook doen als je investeert in zonnepanelen op je eigen dak.

Wil je tussentijds uitstappen? Dat kan. Je kan je certificaat doorverkopen aan een ander tegen restwaarde. De coöperatie kan je helpen door de restwaarde te berekenen, potentiële kopers aan te dragen en de administratie achteraf te doen. Wat betekent dit? De coöperatie kan de certificaten niet van je overnemen. Lees meer bij:  Vragen en Antwoorden.

Door het kopen van zoncertificaten, word je automatisch lid van de coöperatie Zon op Oisterwijk en kun je profiteren van de korting energiebelasting (via je eigen energienota) en een mogelijke winstuitkering (vanuit de coöperatie). Doordat we een coöperatie zijn word je meteen mede-eigenaar van het zonnedak, samen met alle andere deelnemers. Dit betekent ook dat je kan meebeslissen over de keuzes voor jouw dak. Graag zelfs! Dit willen wij toch niet?

Als lid van Zon op Oisterwijk word je tevens lid van DEC-Oisterwijk (Duurzame Energie Coöperatie Oisterwijk). DEC-Oisterwijk heeft de oprichting van Zon op Oisterwijk mogelijk gemaakt. Daarnaast doet DEC-Oisterwijk nog vele andere projecten en acties om de energietransitie te versnellen en zaken onder de aandacht te brengen. Zie hiervoor de website van DEC-Oisterwijk.

Bedrijven kunnen ook meedoen. In principe gelden dezelfde voorwaarden: je bent gevestigd binnen de postcoderoos, bent een kleinverbruiker, de energieleverancier steunt de regeling en je koopt niet meer certificaten dan je zelf nodig hebt met een maximum tot 10.000 kWh per jaar.

Er geldt voor bedrijven een aanvullende eis: je koopt niet meer dan 20% van alle certificaten per zonnedak. Deze extra wettelijke regel heeft als doel om de zonnedaken van en voor zoveel mogelijk bewoners beschikbaar te maken. Uiteraard kun je, net als bewoners, ook aan meerdere daken meedoen. Dan geldt per dak het maximum van 20% en voor al je certificaten bij elkaar het maximum van 10.000 kWh.

Voorbeeld 1: Op een zonnedak waar 100 certificaten voor zijn, kan je met je bedrijf dus voor maximaal 20 certificaten inschrijven (20%).

Voorbeeld 2: Op een zonnedak waar 500 certificaten voor zijn, die 250 kWh per certificaat leveren, kan je met je bedrijf maximaal 40 certificaten aanschaffen, net als bewoners. 20% is weliswaar meer: 100 certificaten, maar bij 40 certificaten heb je het voor iedereen geldende maximum van 10.000 kWh al bereikt.

Ik weet genoeg & schrijf me in